top of page

Η σημασία ελέγχου των ζωικών παρασίτων

Ο έλεγχος και η αντιμετώπιση των εντόμων και τρωκτικών είναι σημαντικοί παράγοντες της ποιότητας ζωής. Τα ζωικά παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν και να εξαπλώσουν ασθένειες, να μολύνουν τα τρόφιμα, να προκαλέσουν ζημιές σε υποδομές και περιουσίες, ή και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον αρνητικό για διαβίωση.

Η σημασία ελέγχου των ζωικών παρασίτων
    Εξ ορισμού περιλαμβάνονται τα ποντίκια, οι αρουραίοι, οι κατσαρίδες, τα κουνούπια κ άλλα έντομα, τα πουλιά, τα φίδια κ.α. Αυτά τα παράσιτα μπορεί να είναι επικίνδυνα ακόμα και σε βάθος χρόνου εάν ο έλεγχος και η αντιμετώπισή τους δε γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Τα βασικά οφέλη του ελέγχου των παρασίτων είναι:

    Αποτροπή σοβαρών προβλημάτων υγείας

    Τα κουνούπια, οι κατσαρίδες και οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν και να εξαπλώσουν διάφορες ασθένειες.
    Οι κατσαρίδες και τα παράγωγα τους, ως φορείς ασθενειών, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο, όπως τροφικές δηλητηριάσεις, δυσεντερία, διάρροια και γαστρεντερίτιδα, τύφο, πολιομυελίτιδα. Οι κατσαρίδες και τα παράγωγα τους έχουν λάβει, επίσης, σημαντικό μερίδιο ευθύνης για προβλήματα που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα, ειδικά για ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά και οι καρδιοπαθείς. Τα κουνούπια μπορούν μέσω των τσιμπημάτων τους να μεταδώσουν λοιμώδεις ασθένειες και ακόμα να προκαλέσουν επιδημίες όπως Ελονοσία, Ιό του Δυτικού Νείλου, Δάγκειο πυρετό, Φιλαριάσεις. Παρόλο που οι ασθένειες αυτές είναι θεραπεύσιμες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά θέματα υγείας σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Κάποια παράσιτα προκαλούν αλλεργίες στους ανθρώπους. Για παράδειγμα οι κατσαρίδες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, δερματίτιδες, κνησμό,  ειδικά από τα εκδύματα ή τα περιττώματά τους. Οι κοριοί μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις με κνησμό και ερεθισμό στο δέρμα.
    Για αυτό είναι κρίσιμο να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των παρασίτων για να μειώσουμε το ρίσκο των ασθενειών υγείας που προκαλούνται από αυτά.

    Αποφυγή της επιμόλυνσης των τροφίμων

    Τα παράσιτα μπορούν να μολύνουν τις τροφές. Ποντίκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα διασπείρουν μικρόβια που καθιστούν τις τροφές μη ασφαλείς για κατανάλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παράσιτα φέρουν αυτά τα μικρόβια στο σκελετικό ή στο πεπτικό τους σύστημα και τα μεταφέρουν στα τρόφιμα, όταν έρθουν σε επαφή μαζί τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις, δυσεντερία, διάρροια και γαστρεντερίτιδα. 
    Επιπροσθέτως οι επιχειρήσεις που επεξεργάζονται τρόφιμα πρέπει να ακολουθούν ένα Πρόγραμμα Διαχείρισης Παρασίτων καθώς είναι σημαντικό για τη φήμη και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης τα τρόφιμα που προσφέρουν να είναι  απαλλαγμένα από τέτοιου είδους μολύνσεις. 

    Αποτροπή καταστροφής των υποδομών και της περιουσίας

    Τα τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίοι) μπορούν να ροκανίσουν ξύλινες επιφάνειες και ηλεκτρικά καλώδια καταστρέφοντας ηλεκτρικά κυκλώματα με αποτέλεσμα τη διακοπή τροφοδοσίας του ρεύματος, την αλλοίωση και καταστροφή τροφίμων και την πρόκληση ακόμα και πυρκαγιάς.  Οι κατσαρίδες μπορούν να ροκανίσουν υφάσματα και χαρτιά δημιουργώντας καταστροφές και όχληση σε σπίτια και αποθήκες. Η διαχείριση των παρασίτων βοηθάει στη συντήρηση της αξίας της περιουσίας σας. Αποτρέποντας τη δραστηριότητα των παράσιτων που είναι απειλή για τις εγκαταστάσεις σας αποφεύγετε τα επιπλέον κόστη που θα χρειαστείτε για την επισκευή των ζημιών που προκαλούν.
    Οι καταστροφές που προκαλούν τα παράσιτα έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος και συνάμα παρεμβαίνουν στην απόδοση της επιχείρησή σας ή του κτιρίου σας.

    Διατήρηση και βελτίωση της εικόνας του χώρου σας

    Κάποια παράσιτα όπως οι κοριοί, οι κατσαρίδες και τα ποντίκια μπορούν να χαλάσουν τη όμορφη εικόνα της επιχείρησή σας και του χώρου σας οδηγώντας σε  αρνητικές κριτικές και μείωση της αξίας του.
    Οι περισσότεροι επισκέπτες και πελάτες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια και την υγιεινή του χώρου. Η αντιμετώπιση των παράσιτων  είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψτε την εικόνα της επιχείρησής σας καθώς οι επισκέπτες λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους την εμφάνιση της επιχείρησης όταν αξιολογούν έναν επαγγελματία.

    Βελτίωση της ποιότητας ζωής  

    Είναι γεγονός, ότι όταν ένας χώρος έχει παράσιτα, δεν είναι άνετος αλλά αγχωτικός. Είναι δύσκολο να είσαι χαλαρός και να τον απολαύσεις. Όμως σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από παράσιτα μπορείς να ζεις και να δραστηριοποιείσαι με περισσότερη άνεση και να αισθάνεσαι σίγουρος ότι η οικογένειά σου ή οι πελάτες και οι εργαζόμενοί σου είναι ασφαλείς.
    Ο έλεγχος των παρασίτων συμβάλλει στην καλή υγεία και στην ευημερία των ανθρώπων που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται σε ένα χώρο.

    Ασφάλεια των κατοικίδιων

    Τα κατοικίδια επίσης βρίσκονται σε κίνδυνο από τη δραστηριοποίηση των παρασίτων. Ψύλλοι και τσιμπούρια προκαλούν δυσφορία και ενόχληση με αποτέλεσμα επισκέψεις στον κτηνίατρο και λήψη φαρμάκων. Τα τρωκτικά επίσης είναι επιβλαβή καθώς μπορούν να διασπείρουν ασθένειες  και να μολύνουν την τροφή των κατοικίδιων.

    Προστασία του περιβάλλοντος

    Το περιβάλλον είναι ένας παράγοντας που ο σωστός έλεγχος των παρασίτων είναι σημαντικός. Κάποια παράσιτα μπορούν να μολύνουν το νερό προκαλώντας βλάβες σε φυτά, σε ζώα και τον άνθρωπο. 
    Η αλόγιστη χρήση παρασιτοκτόνων δεν φέρνει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα ενώ επιπροσθέτως μπορεί να καταστρέψουν τη φύση. Για αυτό είναι κρίσιμο η χρήση τους να γίνεται με σύνεση και πάντα από εξειδικευμένους επιστήμονες.   

    Στη Protekt PMS παρέχουμε σύγχρονες ασφαλείς λύσεις πρόληψης, ελέγχου και αντιμετώπισης ζωικών παρασίτων συμβάλλοντας στην υγεία και ευημερία των μελών μιας οικογένειας, των κατοικίδιων και των εργαζομένων και των επισκεπτών μιας επιχείρησης, προστατεύοντας την περιουσία και την φήμη των πελατών μας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σε κάθε μας δραστηριότητα.
bottom of page