top of page

Κοριοί??? Τι να κάνετε για να προλάβετε την εξάπλωσή τους

Η πιθανή εμφάνιση κοριών έχει απασχολήσει τους τελευταίους μήνες ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων μετά την όχληση που έχουν προκαλέσει στη Γαλλία στη βιομηχανία της φιλοξενίας. Η παρουσία τους δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία ξενοδοχείων και η έγκαιρη ανίχνευσή τους αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους.

Κοριοί??? Τι να κάνετε για να προλάβετε την εξάπλωσή τους
    Γενικές πληροφορίες για τους κοριούς
    Οι κοριοί είναι βαδιστικά αιμομυζητικά έντομα (δηλαδή τρέφονται με αίμα), τα οποία ανήκουν στην τάξη Hemiptera και στην οικογένεια Cimicidae. Είναι μικρόσωμα έντομα, έχουν μήκος 4-5 mm, πλάτος 3 mm και είναι άπτερα. Το χρώμα του σώματός τους είναι καστανό και το μέγεθός του μοιάζει με κόκκο φακής ή σπόρου μήλου, με στενότερη την πρόσθια περιοχή. Γενικότερα, οι κοριοί ζουν ομαδικά και είναι δραστήριοι τη νύχτα, αλλά μπορούν να τραφούν και σε χαμηλό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μεγάλους πληθυσμούς στις κατοικίες και όπου αλλού υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε καταλύματα που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Κρύβονται και εναποθέτουν τα αυγά τους σε χαραμάδες, ρωγμές, σχισμές επίπλων, πατωμάτων και τοίχων, σε κρεβάτια και άλλα έπιπλα, σε ραφές στρωμάτων, κουρτινών, πίσω από ταπετσαρίες, μέσα σε πρίζες, σε κορνίζες κ.α. Είναι νυχτόβια έντομα που απομυζούν αίμα, συνήθως από θηλαστικά ή πουλιά. Το τσίμπημα θα ήταν οδυνηρό, όμως δε γίνεται αντιληπτό, καθώς εκκρίνουν ένα αναισθητικό κατά τη διάρκεια του τσιμπήματος. Ένα θηλυκό γεννά 200 με 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα οποία εναποθέτει στα διάφορα καταφύγια που αναφέρθηκαν παραπάνω.

    Υγειονομική σημασία
    Σύμφωνα με τα έως σήμερα γνωστά επιστημονικά δεδομένα, οι κοριοί δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδουν νοσήματα. Το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό. και επακόλουθο ξύσιμο του δέρματος, λόγω του οποίου αυξάνεται ο κίνδυνος δευτεροπαθούς δερματικής λοίμωξης (π.χ. επιμόλυνσης από στρεπτόκοκκο), ενώ το σάλιο που εκκρίνεται κατά το νύγμα τσίμπημα μπορεί ενίοτε να προκαλέσει έντονη αλλεργική αντίδραση.
    Σε μεγάλο ποσοστό, το τσίμπημα προκαλεί τοπική δερματική αλλεργική αντίδραση με έντονο κνησμό που διαρκεί μερικές ώρες, ενίοτε σε συνδυασμό με τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και επώδυνο οίδημα στην περιοχή του τσιμπήματος. Πιο σπάνια, μπορεί να προκληθεί αναφυλακτική αντίδραση. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που δέχονται επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα εμφανίζουν διαταραχές ύπνου/αϋπνία, αγχώδεις διαταραχές και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας.

    Προσβολή από κοριούς
    Ο κοριός μεταφέρεται κυρίως μέσω των αποσκευών, προσωπικών αντικειμένων, κλινοσκεπασμάτων, πετσετών κτλ, αλλά και με μεταχειρισμένα έπιπλα.
    Ο κοριός προτιμά μάλλινες και ινώδεις επιφάνειες και αναζητά εσοχές ή άλλα δυσπρόσιτα σκοτεινά σημεία προκειμένου να κρυφτεί (π.χ. φερμουάρ μαξιλαριών, κανάλια καλωδίων ρεύματος, πρίζες κ.α.). Η παρουσία κοριών σε έναν χώρο μπορεί να ανιχνευθεί από τον εντοπισμό ζωντανών εντόμων, «εκδυμάτων» (κελυφών), σημαδιών από μικρές κηλίδες αίματος, καθώς και αυγών. Επιπρόσθετα, σκούρα καστανά ή μαύρα μικρά σημάδια σε τοίχους και σεντόνια μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία κοριών. Συνήθως τσιμπούν τη νύκτα, όταν κοιμούνται οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν τους αντιλαμβάνονται την ώρα του τσιμπήματος. Τα σημάδια που υποδηλώνουν την προσβολή από κοριούς είναι μικρές κηλίδες αίματος στο σημείο του τσιμπήματος ή η παρουσία νεκρών εντόμων, που σκοτώνονται από τους ανθρώπους, καθώς γυρνούν στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου.
    Σε περίπτωση παρουσίας κοριών σ’ έναν χώρο, ενδέχεται να παρατηρηθούν πολλά και μικρά τσιμπήματα πάνω στο δέρμα, σε μορφή γραμμής ή ομάδας τσιμπημάτων, το αποκαλούμενο «γάζωμα». Τα εξανθήματα που προκαλούνται από τους κοριούς μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες έως και αρκετές ημέρες (έως 14 ημέρες) μετά την το τσίμπημα, αλλά συνήθως εμφανίζονται λίγες ώρες αργότερα, π.χ. κατά το ξύπνημα το πρωί.

    Αντιμετώπιση κοριών
    Η καταπολέμηση των κοριών είναι μια σύνθετη διαδικασία, απαιτεί χρόνο (εβδομάδες έως μήνες), υπομονή και συντονισμό ενεργειών για περιπτώσεις εκτεταμένης προσβολής (και ειδικά σε μεγάλης έκτασης εγκαταστάσεις). O έγκαιρος εντοπισμός της εντομολογική προσβολής παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της διαχείρισής της. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται η κατάρτιση ενός ορθού πλάνου διαχείρισης των κοριών που πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον ενδελεχή έλεγχο του χώρου, τον εντοπισμό των διαφόρων εστιών κοριών που υπάρχουν στον χώρο και παράλληλα την αξιολόγηση του τρόπου αντιμετώπισης και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των μεθόδων που θα χρησιμοποιηθούν.
    Συστήνεται λοιπόν αρχικά ο συστηματικός έλεγχος των δωματίων για έγκαιρο εντοπισμό πιθανής προσβολής και άμεσες ενέργειες για την διαχείρισή της. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της προσβολής σε άλλους χώρους.

    Πιθανά σημεία τακτικού ελέγχου για τον έγκαιρο εντοπισμό κοριών:
    •Έπιπλα
    Στις βάσεις των κρεβατιών, στα διάκενα ανάμεσα στις σανίδες της βάσης και στον σκελετό του κρεβατιού, στο εσωτερικό «σωληνώσεων», στις βίδες του σκελετού του κρεβατιού, σε ρωγμές στο πλαίσιο/σκελετό των κρεβατιών και στις βάσεις των κρεβατιών.
    Κεφαλάρια των κρεβατιών (εσωτερικό όπου είναι δυνατόν και περιμετρικά), στο διάκενο που σχηματίζεται ανάμεσα στο κεφαλάρι και τον τοίχο.
    Σε έπιπλα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στα κρεβάτια, όπως κομοδίνα, πολυθρόνες, συρταριέρες, ντουλάπια.
    Επίσης, στους μηχανισμούς συρταριών, στις ραφές καρεκλών, πολυθρόνων και καναπέδων, καθώς και ανάμεσα στα μαξιλάρια.
    •Υφασμάτινες επιφάνειες
    Στα κλινοσκεπάσματα, στις ραφές και στις ετικέτες των στρωμάτων, μέσα στα στρώματα, στα υφασμάτινα καλύμματα επίπλων, στις εσοχές και στις ραφές τους.
    • Κουρτινόξυλα
    Σε κουρτίνες, στις πτυχές των κουρτινών και στα κουρτινόξυλα.
    • Άλλα σημεία στην υποδομή
    Αεραγωγοί/ σύστημα εξαερισμού του χώρου.
    Μέσα στο πλαίσιο κουφωμάτων ή πίσω από την κάσα στις πόρτες, εφόσον δεν έχει γίνει σωστή τοποθέτηση ή σχηματίζονται διάκενα.
    Πίσω από πίνακες και κάδρα (ή άλλα αντικείμενα που κρέμονται στους τοίχους). Ταπετσαρίες (ιδίως αν δεν είναι σωστά τοποθετημένες και σχηματίζονται διάκενα με τον τοίχο).
    Στα σοβατεπί ή στο σημείο που είναι σε επαφή ο τοίχος με το ταβάνι ή το πάτωμα, εφόσον σχηματίζονται διάκενα.
    Πρίζες και διακόπτες, σε ηλεκτρικές υποδοχές και συσκευές. Εντός καναλιών καλωδίων ρεύματος.
    Παρκέ δάπεδα εφόσον υπάρχουν ρωγμές ή διάκενα, μοκέτες και χαλιά, πάνω από ψευδοροφές, στα χωρίσματα γυψοσανίδων.

    Σε περίπτωση που εντοπιστεί προσβολή, πρέπει να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος και στα γειτονικά δωμάτια/διαμερίσματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εντοπιστούν κοριοί και σε αυτά. Η άμεση λήψη μέτρων ελέγχου είναι δυνατό να αποτρέψει την εξάπλωση των κοριών σε δεκάδες δωμάτια το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Αρχικές ενέργειες μετά τον εντοπισμό της προσβολής
    Εφόσον έχουν εντοπιστεί ενδείξεις παρουσίας κοριών και το μέγεθος του προβλήματος έχει εκτιμηθεί, απαιτείται μία προετοιμασία του χώρου πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας αντιμετώπισης του προβλήματος. Για την αποτροπή της εξάπλωσης της προσβολής, πρέπει να σφραγιστεί άμεσα κάθε τυχόν μικρή κρυψώνα (πχ ρωγμές και χαραμάδες) με χρήση σιλικόνης ή άλλου μονωτικού υλικού. Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην εξαπλωθούν οι κοριοί, δηλαδή να μη γίνει μεταφορά αντικειμένων από προσβεβλημένους σε μη προσβεβλημένους χώρους.
    Για τον λόγο αυτό προτείνονται τα εξής μέτρα:
    • Σκουπίδια ή άλλα προσβεβλημένα αντικείμενα: Τοποθετήστε τα απευθείας σε πλαστικές σακούλες απορριμμάτων και απορρίψτε τα σε έναν εξωτερικό κάδο. Ενημερώστε την αρμόδια υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων, ώστε να τα παραλάβουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο και το συντομότερο δυνατό.
    • Ρούχα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, κουρτίνες, καλύμματα επίπλων: Τοποθετήστε τα σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες και μεταφέρετέ τα άμεσα στο πλυντήριο, για πλύση εφόσον πλένονται, σε θερμοκρασία πάνω από 60oC.
    • Χάρτινες συσκευασίες: Απομακρύνατε τις χάρτινες συσκευασίες (πχ κουτιών από χαρτόνι), αλλά και περιοδικά και εφημερίδες, εφόσον ελεγχθούν προσεκτικά (οι κοριοί μπορούν να κρυφτούν στο χαρτόνι).
    •Συρτάρια και ντουλάπες: αδειάστε και τοποθετήστε τα πράγματα σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.
    • Βιβλία, περιοδικά, ηλεκτρονικά είδη, αντικείμενα και οτιδήποτε δεν μπορεί να πλυθεί: θα πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες, ξεχωριστά, για έλεγχο.
    Αντικείμενα, που δεν μπορούν να απομακρυνθούν/ απορριφθούν με ασφάλεια και να υποστούν κάποια επεξεργασία για την απαλλαγή τους από κοριούς, πρέπει να τοποθετούνται σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα ή δοχείο αποθήκευσης και να παραμένουν εκεί για τουλάχιστον έναν χρόνο. Μετά την αποσφράγιση και πριν την επανατοποθέτηση τους στον χώρο ή την απόρριψή τους, θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος. Ειδικότερα στην περίπτωση των στρωμάτων θα πρέπει να γίνει χρήση προστατευτικών καλυμμάτων που «σφραγίζουν» τα στρώματα.
    • Χρήση ηλεκτρικής σκούπας: Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα όλο τον χώρο και σημεία που πιθανόν να κρύβονται κοριοί. Προσοχή, μετά από κάθε χρήση να απορρίπτεται άμεσα η σακούλα της σκούπας ή το περιεχόμενο του κάδου της σκούπας, μέσα σε πλαστική σακούλα ερμητικά κλεισμένη, και να απορρίπτεται άμεσα σε εξωτερικό κάδο απορριμμάτων.

    Σημαντική ενέργεια είναι ο καθαρισμός του χώρου διαβίωσης και των προσωπικών αντικειμένων και η προετοιμασία του χώρου πριν από την εφαρμογή κάποιας μεθόδου αντιμετώπισης.

    Τέλος επισημαίνουμε η καταπολέμηση των κοριών είναι μια σύνθετη διαδικασία, απαιτεί χρόνο (εβδομάδες έως μήνες), υπομονή και συντονισμό ενεργειών για περιπτώσεις εκτεταμένης προσβολής. O έγκαιρος εντοπισμός της εντομολογική προσβολής παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της διαχείρισής της. Επιπροσθέτως για να εξαλειφθεί μια προσβολή από κοριούς χρειάζεται να γίνουν άμεσες ενέργειες και μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός μεθόδων αντιμετώπισης. Σημαντικά βήματα μετά από κάθε ενέργεια είναι ο επανέλεγχος και η αξιολόγηση.

    Μια αδειοδοτημένη επιχείρηση καταπολέμησης εντόμων μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά και να προτείνει ένα Πλάνο Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κοριών προσαρμοσμένο στις ανάγκες του χώρου σας.

    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε : https://eody.gov.gr/korioi-sychnes-erotiseis-apantiseis/
bottom of page