top of page

Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εισόδου ζωικών παρασίτων

'Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία'...ισχύει ακόμα και στην περίπτωση των παρασίτων.
Η πρόληψη μαζί με τον έλεγχο περιορίζουν στο ελάχιστο την ανάγκη καταπολέμησης ζωικών παρασίτων.
Ωφεληθείτε λοιπόν από αυτή τη σημαντική πρακτική .

Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εισόδου ζωικών παρασίτων
    Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποτρέψετε την είσοδο εντόμων και τρωκτικών στο χώρο σας. Κάποιοι από αυτούς που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι :

    Εξωτερικοί χώροι

    • Περιορισμός των λιμναζόντων νερών. Θα πρέπει να ελέγχουμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για τυχόν λιμνάζοντα ύδατα και διαρροές, ώστε να περιορίσουμε όλα αυτά τα σημεία εύρεσης νερού (νερόλακκοι, υδρορροές με φύλλα, παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, σιντριβάνια, καρότσια κήπου, μπωλ νερού κατοικίδιων, πιατάκια γλάστρας. Να αδειάζουμε δεξαμενές ή οποιοδήποτε άλλο σημείο έχει γεμίσει με νερά της βροχής για να αποτρέψουμε τα τρωκτικά να έρθουν στους χώρους μας. Επίσης να μην αφήνουμε σημεία με λιμνάζοντα νερά για να φωλιάζουν και να εναποθέτουν τα κουνούπια τα αυγά τους.

    • Κλάδεμα δέντρων. Να κλαδεύετε τα δέντρα και τους θάμνους για να έχετε περισσότερο φως του ήλιου στον κήπο σας και να διατηρείτε το γρασίδι σας κοντοκουρεμένο για να περιοριστούν οι χώροι ανάπαυσης για τα ενήλικα κουνούπια. Διατηρείστε το χώρο γύρω από το κτίριο σε καθαρή κατάσταση και ελεύθερο από βλάστηση.

    • Απομάκρυνση απορριμμάτων και άχρηστων αντικειμένων. Οι χώροι προσωρινής αποθήκευσης των σκουπιδιών αποτελούν σημείο προσέλκυσης τρωκτικών και εντόμων. Τα απορρίμματα που είναι συγκεντρωμένα εξωτερικά του σπιτιού πρέπει να απομακρύνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον θα πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός στα υπόγεια, στους ακάλυπτους χώρους αλλά και στους χώρους έξω από την περίφραξη του κτιρίου σας από διάσπαρτα άχρηστα συσσωρευμένα αντικείμενα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν καταφύγια τρωκτικών και ερπετών.

    Κτίριο

    • Κλείσιμο ανοιγμάτων όπως τρύπες στους τοίχους, κενά κάτω και γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα με κατάλληλα οικοδομικά υλικά για να αποτρέψουμε την είσοδο παρασίτων.

    • Τακτικός έλεγχος όλων των σωληνώσεων όπως εξαερισμοί, υδρορροές, καλώδια, ώστε να είναι πάντα απόλυτα στεγανά και σφραγισμένα. Όλα τα σιφώνια θα πρέπει να κλείνουν με σχάρα.

    • Επιθεώρηση των κενών, σκοτεινών χώρων συχνά. Οι αποθήκες, τα λεβητοστάσια, τα φρεάτια κλπ αποτελούν εν δυνάμει χώρους φωλιάς και αναπαραγωγής τρωκτικών και εντόμων. Αυτά τα σημεία πρέπει να τα επιθεωρούμε τακτικά και να φροντίζουμε με τις κατάλληλες μονώσεις να είναι απροσπέλαστα από τα τρωκτικά.

    • Διατηρούμε τις σίτες στα παράθυρα και στις πόρτες σε καλή κατάσταση. Ο σκοπός της σίτας είναι να προστατεύει κυρίως από τα έντομα όπως κουνούπια, μύγες, αράχνες κλπ. αλλά συγχρόνως να αερίζεται άφοβα ο χώρος. Επιπροσθέτως εμποδίζει μεγάλα παράσιτα όπως τα ποντίκια να εισβάλουν στο χώρο μας.

    • Δεν αφήνουμε φρούτα και λαχανικά έξω για πολύ καιρό. Τα φρούτα και λαχανικά ελκύουν τα έντομα καθώς παρέχουν θρεπτικές ουσίες για αυτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των τροφίμων μέσα στο χώρο μας. Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο ή σε κλειστούς περιέκτες για να αποτρέψουμε τα παράσιτα να έχουν πρόσβαση σε τροφή και να διατηρήσουμε τα τρόφιμά μας φρέσκα για περισσότερο καιρό.

    • Αερίζουμε τακτικά το χώρο μας για να μπει καθαρός αέρας και να μειωθεί η υγρασία. Επίσης αερίζουμε τις ντουλάπες μας γιατί η υγρασία βοηθάει στην ανάπτυξη πολλών εντόμων όπως ο σκώρος, ψαράκια κλπ.

    • Χρησιμοποιούμε φυσικές μεθόδους απώθησης. Φυτεύουμε στον κήπο ή στη βεράντα μας φυτά απωθητικά εντόμων όπως βασιλικό, λεβάντα, δενδρολίβανο, λεμονόχορτο κλπ. Χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια που λειτουργούν απωθητικά όπως λεβάντα, μέντα, neem oil κλπ. Τοποθετούμε παγίδες ή χρησιμοποιούμε γη διατομών για να προσελκύσουμε και να εξολοθρεύσουμε τα έντομα.

    H λήψη προληπτικών μέτρων και μόνωση των κτιρίων για τα παράσιτα είναι βασική αρχή για την αποτροπή της εισόδου τους. Στην περίπτωση εισβολής στο χώρο σας μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθείτε σε μια αδειοδοτημένη επιχείρηση αντιμετώπισης παρασίτων. Η μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος σε αυτή την περίπτωση θα επιλεχθεί ανάλογα το είδος του παρασίτου και του μεγέθους της προσβολής.

    Η Protekt PMS προσφέρει προστασία από ανεπιθύμητους εισβολείς παρέχοντας επαγγελματικές λύσεις πρόληψης και αντιμετώπισης ζωικών παρασίτων με γνώμονα την ασφάλεια των ανθρώπων και των ζώντων μη επιβλαβών οργανισμών με σεβασμό στο περιβάλλον.

    Η Protekt PMS μπορεί να σας συμβουλέψει σχετικά με την προστασία του χώρου σας από παράσιτα και μπορεί να σας προτείνει ένα πρόγραμμα προστασίας και ελέγχου των παρασίτων προσαρμοσμένο στις ανάγκες του χώρου σας.
bottom of page