top of page

Το οικονομικό κόστος της προσβολής μια επιχείρησης από ζωικά παράσιτα

Είτε είναι ποντίκια και αρουραίοι, είτε κατσαρίδες, μυρμήγκια και κοριοί, η παρουσία ζωικών παρασίτων σε οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την ίδια την επιχείρηση.

Το οικονομικό κόστος της προσβολής μια επιχείρησης από ζωικά παράσιτα
    Δεν είναι μόνο οι καταστροφές στα κτίρια και τις υποδομές, στον εξοπλισμό και στα τρόφιμα που πρέπει να διαχειριστούν οι ιδιοκτήτες στην περίπτωση προσβολής από παράσιτα αλλά και η επίδραση στη φήμη της επιχείρησης, στο ηθικό και την παραγωγικότητα του προσωπικού επίσης.
    Επιπροσθέτως υπάρχει η πιθανότητα επιβολής προστίμων από τις ελεγκτικές αρχές, γεγονός που μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη όλες οι επιχειρήσεις να διαθέτουν μια στρατηγική ελέγχου και αντιμετώπισης παρασίτων, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις αν αφεθούν στην τύχη από το να μην κάνουμε τίποτα μπορεί να είναι τεράστιες.

    Ας εξετάσουμε τις σημαντικότερες οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εισβολή παρασίτων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΣΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

    Τα ζωικά παράσιτα ανεξάρτητα από το αν είναι τρωκτικά ή έντομα, από τη φύση τους είναι απίστευτα προσαρμοστικά. Βγάζουν τα προς το ζην σαρώνοντας και κυνηγώντας όποια τροφή και υλικό μπορούν να βρουν στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Εάν αυτό το περιβάλλον τυχαίνει να είναι η επιχείρησή σας, οτιδήποτε μπορεί να φάει ή να χρησιμοποιήσει για την επιβίωσή του δεν θα μείνει ακέραιο στο πέρασμά του.
    Πάρτε για παράδειγμα τα τρωκτικά. Τα ποντίκια και οι αρουραίοι έχουν αιχμηρά κοπτικά δόντια, που μεγαλώνουν συνεχώς κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για αυτό το λόγο συνεχώς ροκανίζουν για να τα φθείρουν. Οποιοδήποτε σκληρό υλικό είναι κατάλληλο για αυτόν τον σκοπό - συμπεριλαμβανομένου του ξύλου, του σκυροδέματος και του μετάλλου. Θα μασήσουν σανίδες, σοβατεπί, τοίχους, δοκούς και εξαρτήματα, τα οποία πρέπει είτε να επισκευαστούν είτε να αντικατασταθούν, με σημαντικό κόστος για την επιχείρηση. Τα τρωκτικά θα μασήσουν ακόμη και τα ηλεκτρικά καλώδια, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στον ηλεκτρικό εξοπλισμό και στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ζημίες που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και πυρκαγιά. Ως εκ τούτου, μια στρατηγική διαχείρισης παρασίτων αφορά τόσο την ασφάλεια των υποδομών όσο και τον έλεγχο των ζημιών.

    Φυσικά, οι αρουραίοι και τα ποντίκια δεν προκαλούν ζημιά μόνο όταν φροντίζουν τα δόντια τους. Μασούν επίσης πιο μαλακά αντικείμενα - όπως χαρτόνι, χαρτί και ταπετσαρίες επίπλων - όταν μαζεύουν υλικό για να φτιάξουν τις φωλιές τους ή όταν λεηλατούν χώρους αποθήκευσης τροφίμων. Οι επαγγελματικές κουζίνες σε εστιατόρια, παμπ, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και άλλους χώρους φιλοξενίας έχουν όλες ευθύνη να προστατεύουν τη δημόσια υγεία αποτρέποντας τη μόλυνση των τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν τρωκτικά, όλα τα δυνητικά μολυσμένα τρόφιμα θα πρέπει να καταστραφούν και να αντικατασταθούν.

    Τα έντομα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανείπωτη ζημιά στην ιδιοκτησία και τις προμήθειες μιας επιχείρησης. Πράγμα που σημαίνει ότι και τα έντομα θα πρέπει να διαχειρίζονται από μια στρατηγική ελέγχου και διαχείρισης παρασίτων. Στην περίπτωση κοριών, για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο ή ένας χώρος φιλοξενίας που έχει υψηλό ρυθμό αλλαγής πελατών μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει το κόστος αντικατάστασης στρωμάτων, λευκών ειδών και υφασμάτων ολόκληρου του κτιρίου. Όταν πρόκειται για κατσαρίδες, αν και δεν προκαλούν δομικές ζημιές, μεταφέρουν όμως μικρόβια και ασθένειες, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν μολυσμένα τρόφιμα θα πρέπει να αντικατασταθούν εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αυτά τα έντομα.

    ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΦΗΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

    Ο έλεγχος παρασίτων για τις επιχειρήσεις δεν προσφέρει μόνο προστασία από το οικονομικό κόστος της φυσικής ζημιάς. Εξίσου σημαντικό είναι το άυλο κόστος που μπορεί να επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις ενόψει των προσβολών από παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων της απώλειας της αξίας της επωνυμίας και της αρνητικής επίδρασης στη φήμη. Αυτές με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μείωση πελατών και απώλεια εσοδών και κερδών. Επιπροσθέτως, εκτός από την καταστροφή της φήμης, οι προσβολές από παράσιτα οδηγούν αναπόφευκτα σε ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές οι οποίοι μπορεί να έχουν τρομερές οικονομικές συνέπειες.
    Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάθε επιχείρηση που υποφέρει από πρόβλημα παρασίτων θα βρει τα προβλήματά της να δημοσιοποιούνται πολύ γρήγορα. Οι ειδήσεις διαδίδονται γρήγορα σε ανθρώπους μέσω του Facebook και του Twitter και κάθε επιχείρηση που βασίζεται σε αξιολογήσεις σε ιστότοπους όπως το TripAdvisor και την Google θα αισθάνεται τον αντίκτυπο των αρνητικών κριτικών που σχετίζονται με τα παράσιτα για πολύ καιρό. Στην ψηφιακή εποχή, οι επιχειρήσεις μπορούν να ζήσουν αλλά και να πεθάνουν από τη διάδοση φήμης από στόμα σε στόμα και τις διαδικτυακές κριτικές. Χωρίς τον συνεχή έλεγχο και την άμεση αντιμετώπιση των παρασίτων όταν αυτά εμφανισθούν, μια επιχείρηση αφήνει το καλό της όνομα σε μόνιμη κατάσταση ρίσκου.

    ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

    Πέρα από τις απώλειες στα έσοδα και τη φήμη, υπάρχει ένα επιπλέον άυλο κόστος της προσβολής από παράσιτα, η μείωση του ηθικού των εργαζομένων. Η εργασία σε περιβάλλον μολυσμένο από παράσιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτική για τους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορεί να αποθαρρύνονται, να αρνούνται να εργαστούν ή ακόμη και να αναζητήσουν εργασία αλλού. Οι επιχειρήσεις μπορεί να αισθάνονται τον αντίκτυπο όσον αφορά τη χαμένη παραγωγικότητα και τις απουσίες, ενώ το προσωπικό μπορεί να επιλέξει να εκφράσει τις ανησυχίες και τα παράπονά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αμαυρώνοντας ακόμη περισσότερο τη φήμη. Επιπλέον, εάν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η υγεία ή η ασφάλειά τους έχει τεθεί σε κίνδυνο λόγω της παρουσίας παρασίτων, μπορεί ενδεχομένως να ζητήσουν αποζημίωση, προσθέτοντας ένα επιπλέον κόστος που σχετίζεται με την προσβολή.

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΠΩΣ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΤΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ

    Ο πιο οικονομικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις προσβολές παρασίτων είναι να συνεργαστείτε με μια εγκεκριμένη εταιρεία ελέγχου παρασίτων. Έτσι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η πλήρης απομάκρυνση όλων των παρασίτων από τις εγκαταστάσεις σας. Σε σύγκριση με το δυνητικά καταστροφικό κόστος της καταστροφής της φήμης σας, τους κινδύνους κλεισίματος, τις απώλειες στην παραγωγικότητα και το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης κατεστραμμένων αγαθών ή εξοπλισμού, η εξωτερική ανάθεση επαγγελματικών υπηρεσιών ελέγχου παρασίτων είναι αναμφίβολα η πιο έξυπνη επιλογή μιας επιχείρησης.
    Ο λόγος είναι ότι ο πιο ακριβός τρόπος για να αντιμετωπίσετε παράσιτα οποιασδήποτε φύσης είναι να μην κάνετε τίποτα μέχρι να εμφανιστεί μια προσβολή. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε κανένα σημάδι προσβολής. Όταν πρόκειται για παράσιτα, η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία. Μόνο συνεργαζόμενοι με έναν εγκεκριμένο επαγγελματία απεντομώσεων-μυοκτονιών, θα διασφαλίσετε ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κανέναν από τους κινδύνους παρασίτων αλλά ούτε και το σχετικό τεράστιο κόστος.
    Μια εγκεκριμένη εταιρεία ελέγχου παρασίτων θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει μια στρατηγική διαχείρισης παρασίτων προσαρμοσμένη στα μέτρα σας. Θα εφαρμόσει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, θα παρακολουθεί, θα ελέγχει συνεχώς την επιχείρησή σας για την παρουσία παρασίτων και θα επέμβει άμεσα στην περίπτωση παρουσίας παρασίτων πριν το πρόβλημα διογκωθεί.
    Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσει ότι έχετε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης παρασίτων που λειτουργεί για εσάς, τους υπαλλήλους και τους πελάτες σας, αποφεύγοντας τα επιπλέον κόστη που θα προκύψουν στην περίπτωση εισβολής παρασίτων.
bottom of page