top of page

Υποδεχθείτε στο εστιατόριο σας τους πελάτες σας όχι τα παράσιτα

Το άνοιγμα των εστιατορίων των τουριστικών περιοχών που μένουν κλειστά για καιρό παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις. Χωρίς κάποια δραστηριότητα για μήνες στο χώρο, δίνεται η ευκαιρία στα παράσιτα να φωλιάσουν σε μέρη που ίσως δεν ήταν πριν.

Υποδεχθείτε στο εστιατόριο σας τους πελάτες σας όχι τα παράσιτα
    Γνωρίζετε ότι 74% των πελατών ενός εστιατορίου δεν θα επέστρεφε ποτέ σε αυτό αν υπάρχει φήμη ότι έχει εμπλακεί σε συμβάν που αφορά την υγιεινή των τροφίμων? Επιπλέον ο εντοπισμός ενός και μόνο παρασίτου είναι εύκολο να καταστρέψει τη φήμη ενός εστιατορίου. Ακόμα και μια αρνητική κριτική μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε μια επιχείρηση μαζικής εστίασης. Η ύπαρξη τους δημιουργεί καταστροφή του προϊόντος, δυσφήμηση της επιχείρησης καθώς και νομικές κυρώσεις.

    Ένας χώρος εστίασης ελκύει παράσιτα όπως μύγες, κατσαρίδες, ποντίκια, αρουραίους κλπ λόγω των τροφίμων που αποθηκεύονται, μαγειρεύονται, σερβίρονται και απορρίπτονται. Τα τρωκτικά κουβαλούν ασθένειες όπως σαλμονέλα, hantavirus, οι κατσαρίδες μολύνουν αποθηκευμένο φαγητό με τα περιττώματά τους και το νεκρό δέρμα τους και μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις, δυσεντερία, διάρροια, γαστρεντερίτιδα. Ακόμα και οι μύγες πέραν από την ενόχληση μπορούν να διασπείρουν μικρόβια και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις όπως σαλμονελλώσεις, τυφοειδή πυρετό ή να μεταδώσουν τα παθογόνα της χολέρας, του άνθρακα, της μικροβιακής δυσεντερίας κ.α.

    Γνωρίζοντας ότι τα παράσιτα θα οδηγηθούν στις εγκαταστάσεις σας, χρειάζεται να εφαρμόζετε προληπτικά μέτρα για να αποτρέπονται τα προβλήματα πριν αυτά συμβούν. Έτσι όχι μόνο οι πελάτες θα είναι ευχαριστημένοι και θα έρχονται ξανά και ξανά, αλλά και η φήμη σας θα είναι προστατευμένη. Επιπλέον, με την πρόληψη θα αποφύγετε τα επιπλέον κόστη που θα προκύψουν από την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση μιας προσβολής από παράσιτα.

    Παραθέτουμε μερικές υποδείξεις για να υποδεχθείτε τους πελάτες σας με ασφάλεια κρατώντας ΕΚΤΟΣ τα παράσιτα.

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν ανοίγετε ξανά το εστιατόριο σας είναι να ελέγξετε για προσβολές και να βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέτρα ελέγχου παρασίτων είναι πλήρως λειτουργικά. Είναι σημαντικό να μην παραλείψετε αυτό το βήμα και να είστε διεξοδικοί στην εφαρμογή των πρακτικών ελέγχου που έχετε επιλέξει.
    Τα μέρη που πρέπει να ελέγχετε πάντα είναι οι περιοχές του εστιατορίου σας που θεωρούνται hotspot για δραστηριότητα παρασίτων.

    1. Ελέγξτε διεξοδικά όλους τους χώρους για εντοπισμό δραστηριότητας τρωκτικών και εντόμων. Ελέγξτε τα καλώδια για τυχόν φθορές. Τα τρωκτικά μπορούν να ροκανίσουν ξύλινες επιφάνειες και ηλεκτρικά καλώδια προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στις εγκαταστάσεις ακόμα και πυρκαγιές. Οι κατσαρίδες μπορούν να ροκανίσουν υφάσματα και χαρτιά δημιουργώντας καταστροφές και όχληση.

    2. Επιθεωρήστε όλα τα σημεία όπου μπαίνουν σωλήνες στο κτίριο, όπως εξαερισμοί, υδρορροές, καλώδια, ώστε να είναι απόλυτα σφραγισμένα.

    3. Ελέγξτε γύρω από σωλήνες/σωληνώσεις όπως ο εύκαμπτος σωλήνας εισαγωγής αερίου στην κουζίνα, στη συνέχεια, σφραγίστε τυχόν ανοίγματα.

    4. Επιθεωρήστε τις κάσες γύρω από πόρτες και παράθυρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανοίγματα στα σημεία επαφής με τον τοίχο. Οι είσοδοι/έξοδοι πρέπει να εφαρμόζουν πολύ καλά και από τις 4 πλευρές, ιδιαίτερα δε προς το δάπεδο - και σκεφτείτε να προσθέσετε βούρτσα στο κάτω μέρος της πόρτας για να αποφύγετε την είσοδο παρασίτων.

    5. Ελέγξτε τους τοίχους εσωτερικά και εξωτερικά, τα δάπεδα για τυχόν ρωγμές και φροντίστε να τα σφραγίσετε. Οι ρωγμές και τα ανοίγματα μπορούν να διευκολύνουν φωλιές παρασίτων.

    6. Βεβαιωθείτε ότι οι αποχετεύσεις δαπέδου κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Τα λιμνάζοντα νερά είναι πρόσφορο έδαφος για πολλά παράσιτα.

    Επιπλέον καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας σας, καλό είναι να προσέχετε τα κάτωθι :

    • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί κάδοι απορριμμάτων είναι μακριά από το κτίριο και παραμένουν πάντα κλειστοί. Ο περιβάλλον χώρος πρέπει να διατηρείτε αυστηρά καθαρός και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει στάσιμο νερό μέσα ή γύρω από τους κάδους.
    • Οι κάδοι απορριμμάτων στο χώρο πρέπει να κλείνουν και να είναι επενδυμένοι με σακούλες. Να αδειάζουν να πλένονται και να απολυμαίνονται τακτικά.
    • Πολλά παράσιτα έλκονται από το έντονο φως, γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός σας δεν θα τα προσελκύει σε χώρους όπου συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να γευματίσουν.
    • Στο χώρο της τραπεζαρίας τα τραπέζια θα πρέπει να σκουπίζονται αμέσως μόλις εκκενωθούν και τα χυμένα ποτά και τα ψίχουλα που πέφτουν θα πρέπει να απομακρύνονται και οι επιφάνειες να καθαρίζονται αμέσως.
    • Στους χώρους παρασκευής τροφίμων ψίχουλα, υπολείμματα τροφίμων, υγρά πρέπει να σκουπίζονται και να απομακρύνονται αμέσως μετά από κάθε εργασία. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και στις συσκευές όπως ψυγεία, φούρνοι, εστίες. Έτσι οι χώροι παραμένουν καθαροί από υπολείμματα τροφίμων που ελκύουν τρωκτικά και έντομα.
    • Ο χώρος γύρω και πίσω από τις εστίες μαγειρέματος πρέπει πάντα να διατηρείτε καθαρός. Η ζέστη και τυχόν τρόφιμα αποτελούν πόλο έλξης τρωκτικών και εντόμων.
    • Στους χώρους αποθήκευσης τροφίμων η εξονυχιστική καθαριότητα θα αποτρέψει την είσοδο των παρασίτων. Επιπλέον όλα τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από το δάπεδο σε κλειστές συσκευασίες ή σε ερμητικά κλειστούς περιέκτες.

    Αυτού του είδους τα προληπτικά μέτρα αποτελούν μέρος μιας προσέγγισης για τον έλεγχο των παρασίτων, γνωστή ως ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων ή IPM. Με λίγα λόγια, η IPM έχει να κάνει με τη διατήρηση των χώρων καθαρών και την αποτροπή/πρόληψη της εισόδου παρασίτων στο χώρο. Η IPM δεν συμβάλει μόνο στη ασφάλεια των τροφίμων, αλλά είναι και πιο οικονομική από το κόστος της αντιμετώπισης μιας πιθανής προσβολής ή μόλυνσης. Επιπροσθέτως για τις επιχειρήσεις επεξεργασίας και διάθεσης τροφίμων είναι νομική απαίτηση η εφαρμογή μιας στρατηγικής ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων.

    Ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσετε μια στρατηγική IPM, είναι να συνεργαστείτε με μια αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης παρασίτων για να διασφαλίσετε ότι όλη η τρέχουσα δραστηριότητα παρασίτων θα βρεθεί και θα αντιμετωπιστεί προτού εξελιχθεί σε πρόβλημα.

    Δεν είστε σίγουροι από πού να αρχίσετε; Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια επιθεώρηση στο χώρο σας και να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα βάση των μοναδικών αναγκών του εστιατορίου σας.

    Προστατεύοντας τις εγκαταστάσεις σας από ζωικά παράσιτα προστατεύετε τη φήμη σας. Έτσι οι πελάτες σας χαίρονται να επιστρέφουν στο εστιατόριό σας συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη, στην υστεροφημία και στην κερδοφορία της επιχείρησή σας που είναι το ζητούμενο στο τέλος της ημέρας.
bottom of page