top of page

Ολοκληρωμένη
Διαχείριση 
Παρασίτων IPM

Είναι η διαδικασία επίλυσης προβλημάτων από παράσιτα με φιλική προς τον άνθρωπο και το  περιβάλλον προσέγγιση που βασίζεται σε ένα συνδυασμό μεθόδων και πρακτικών. Στόχος της ολοκληρωμένης διαχείρισης ζωικών παρασίτων IPM είναι η μηδενική δραστηριότητα των τρωκτικών και η διατήρηση του πληθυσμού των εντόμων σε χαμηλό αποδεκτό επίπεδο.

H προστασία από παράσιτα είναι βασικό προαπαιτούμενο

Στις επιχειρήσεις επεξεργασίας, διάθεσης και αποθήκευσης τροφίμων, η προστασία των εγκαταστάσεων έναντι προσβολών από παράσιτα είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα με βάση τις νομοθετικές απαιτήσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων οι οποίες αναφέρονται στην οδηγία 93/43  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΚΥΑ 487/ΦΕΚ 1219/Β/4-10-2000, τις οδηγίες υγιεινής του ΕΦΕΤ, και τα συστήματα ανάπτυξης και πιστοποίησης ασφάλειας τροφίμων του συστήματος HACCP - ISO 22000.

Επιπλέον η καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών είναι απαραίτητη, αφού είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών και μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. Η ύπαρξη τους δημιουργεί καταστροφή του προϊόντος, δυσφήμηση της επιχείρησης καθώς και νομικές κυρώσεις.

H IPM (Intergrated Pest Management) Ολοκληρωμένη Διαχείριση ζωικών Παρασίτων περιλαμβάνει συνδυασμό προληπτικών μέτρων για να αποτραπεί ή/και να περιοριστεί το ρίσκο της ενόχλησης από παράσιτα. Η διαχείριση δηλαδή των παρασίτων βασίζεται στο τρίπτυχο πρόληψη - έλεγχος - καταπολέμηση. Η IPM επικεντρώνεται στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων και σε συστηματικούς ελέγχους και αν το πρόβλημα με τα παράσιτα ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια εφαρμόζονται πρακτικές αντιμετώπισης. Κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός προγράμματος IPM  δίνεται έμφαση σε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ουσιαστικά ένα πρόγραμμα IPM μπορεί να εφαρμοστεί από κάθε είδους επιχείρηση. Αποτελεί ένα ασφαλέστερο μέσο ελέγχου παρασίτων καθώς με την πρόληψη και τον έλεγχο εντοπίζονται τα προβλήματα πριν αυτά γιγαντωθούν και συγχρόνως η χρήση χημικών σκευασμάτων είναι περιορισμένη. 

Το πρόγραμμα ΙΡΜ σχεδιάζεται από την υπεύθυνη επιστήμονα της Protekt PMS σε συνεργασία με εκπροσώπους της επιχείρησης στην οποία θα εφαρμοσθεί.

Οι βασικές αρχές που εκπληρώνει ένα πρόγραμμα IPM είναι:

  • Εκπαίδευση των εμπλεκομένων. Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να κατανοήσουν τους στόχους του συστήματος και τις αρμοδιότητες τους.

  • Ανάλυση της προσβολής 

  • Λήψη βραχυπρόθεσμων διορθωτικών ενεργειών 

  • Λήψη μακροπρόθεσμων προληπτικών ενεργειών 

  • Έλεγχος, παρακολούθηση και καταγραφή

  • Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος 

  • Επανέλεγχος όλου του προγράμματος μαζί με τον πελάτη

Greek Food

Αφήστε στους πελάτες σας  μόνο θετικές εντυπώσεις με ασφαλές προϊόν και υγιές περιβάλλον

Φάκελος Απεντόμωσης - Μυοκτονίας

Η ανάγκη τήρησης αρχείου Μυοκτονίας-Απεντόμωσης, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 852/2004, και τις απαιτήσεις του κανονισμού του ΕΦΕΤ πρέπει να είναι εξισορροπημένη και μπορεί να περιορίζεται στα ουσιώδη για την ασφάλεια των τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες, τα έγγραφα και τα αρχεία  είναι αναλογικά με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης τροφίμων. Εφόσον τηρείτε Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων IPM σας παρέχεται φάκελος Απεντόμωσης-Μυοκτονίας. 

Ο φάκελος Απεντόμωσης-Μυοκτονίας παραδίδεται δωρεάν στις επιχειρήσεις που διαθέτουν σύμβαση συνεργασίας και περιλαμβάνει:

  • Την άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών ή αναγγελία/γνωστοποίηση έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

  • Πλάνο με την κάτοψη των χώρων της επιχείρησης στο οποίο σημαίνονται οι σταθμοί και οι παγίδες που έχουν τοποθετηθεί, με τον κωδικό αριθμό που αυτές φέρουν.

  • Μέτρηση δραστηριότητας ανά παγίδα.

  • Αναφορά ευρημάτων και ενεργειών από κάθε επιθεώρηση

  • Πιστοποιητικό απεντόμωσης-μυοκτονίας για κάθε εφαρμογή

  • Για κάθε σκεύασμα που χρησιμοποιείται τα Δελτία Δεδομένων Ασφάλειας Υλικού (MSDS) και η Έγκριση του Υπουργείου.

  • Σύμβαση συνεργασίας 

Ο φάκελος πιστοποιεί την εφαρμογή Προγράμματος Διαχείρισης ζωικών παρασίτων στο χώρο σας, στους αρμόδιους φορείς υγειονομικών ελέγχων (ΕΦΕΤ, κλπ).

Σας ενδιαφέρουν οι υπηρεσίες μας ;

talking on phones
bottom of page