top of page

Αλήθειες για τις κατσαρίδες

Ενώ οι κατσαρίδες μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές όταν εμφανιστούν στο σπίτι ή στην επιχείρησή μας. Απαιτούν μόνο τρία πράγματα για να ζήσουν: τροφή, νερό και στέγη. Δεδομένου ότι όλα τα κτίρια έχουν αυτά τα τρία πράγματα, οποιοσδήποτε χώρος είναι επιρρεπής σε μια προσβολή από κατσαρίδες.

Αλήθειες για τις κατσαρίδες
    Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε ή να νικήσουμε μια προσβολή από κατσαρίδες είναι να γνωρίσουμε τον εχθρό μας. Ακολουθούν λοιπόν μερικές απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις σχετικά με αυτό το είδος παρασίτου:

    Γιατί αποτελούν κίνδυνο για την υγεία;
    Οι κατσαρίδες μολύνουν με το σάλιο, τα περιττώματά τους και το νεκρό τους δέρμα. Έτσι μεταδίδουν ασθένειες, μολύνουν τα τρόφιμα μας και προκαλούν αλλεργίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι αποδεδειγμένο πως οι κατσαρίδες είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν διάρροια, δυσεντερία, χολέρα, λέπρα, πανούκλα, τυφοειδή πυρετό και ιογενείς ασθένειες όπως είναι η πολιομυελίτιδα. Επιπροσθέτως ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε παιδιά, ηλικιωμένους ή ασθενείς.

    Πού ζουν οι κατσαρίδες;
    Κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σκοτεινά, θερμά, απομονωμένα μέρη, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα βγουν από τα καταφύγιά τους σε αναζήτηση τροφής.
    Σε εξωτερικούς χώρους, οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν σε κορμούς δέντρων, σωρούς από σάπια ξύλα, υπονόμους, σωλήνες αποχέτευσης και κοντά σε σκουπίδια.
    Σε ένα κτίριο ή κατοικία, κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ηλεκτρικές συσκευές, σε ρωγμές στους τοίχους και στα πλακάκια, σε ντουλάπια, στο μπάνιο και σε υπόγεια ή αποθήκες.

    Πως εισέρχονται στους χώρους μας;
    Οι κατσαρίδες μπορούν να εισέλθουν στο χώρο μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μέσα από ρωγμές στους τοίχους, από τα κενά γύρω από τα πλαίσια των παραθύρων και κάτω από τις πόρτες, από οπές αερισμού, καλωδιώσεις, αποχετεύσεις, σιφώνια και σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης. Μπορούμε όμως κι εμείς οι ίδιοι να τις μεταφέρουμε στο χώρο μας, με τις σακούλες από ψώνια, με κουτιά, χαρτοκιβώτια εμπορευμάτων, βαλίτσες κλπ.

    Τι τρώνε οι κατσαρίδες;
    Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα ζώα και τρώνε τόσο τη ζωική όσο και τη φυτική ύλη. Τρώνε ευκαιριακά και όχι επιλεκτικά. Τους αρέσουν περισσότερο οι αμυλούχες τροφές, τα γλυκά, τα λιπαρά φαγητά και το κρέας.

    Πόσο καιρό μπορούν να ζήσουν οι κατσαρίδες χωρίς φαγητό;
    Οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν έως και ένα μήνα χωρίς να φάνε. Ωστόσο, έχουν εξελιχθεί ώστε να μπορούν να τρώνε σχεδόν οτιδήποτε. Όταν δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο, θα φάνε χαρτόνι, κόλλα από βιβλιοδεσίες, μαλλιά και ό,τι άλλο οργανικό υλικό βρουν. Είναι σχεδόν αδύνατο να πεθάνει από την πείνα μια κατσαρίδα.

    Πόσο καιρό μπορούν να ζήσουν οι κατσαρίδες χωρίς νερό;
    Οι κατσαρίδες θα πεθάνουν από αφυδάτωση μετά από μόλις μία εβδομάδα χωρίς νερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τείνουν να βρίσκονται σε υγρά μέρη όπως κάτω από νεροχύτες, υπόγεια και μπάνια.

    Πόσα είδη κατσαρίδων υπάρχουν;
    Υπάρχουν περίπου 4.000 είδη κατσαρίδων στον κόσμο. Τα πιο σημαντικά είδη, από άποψη δημόσιας υγείας, είναι: Η Γερμανική κατσαρίδα ή αλλιώς ξανθιά, η Ανατολική ή αλλιώς μαύρη κατσαρίδα, η Αμερικάνικη κατσαρίδα και η Σουπέλλα ή καστανή κατσαρίδα.

    Πως μοιάζει μια κατσαρίδα;
    Μια κατσαρίδα έχει πεπλατυσμένο, οβάλ σώμα και μακριές κεραίες (περίπου στο μήκος του σώματός τους). Όταν κοιτάτε μια κατσαρίδα από ψηλά, το κεφάλι της είναι κρυμμένο από το οπτικό πεδίο. Έχει έξι δυνατά πόδια καλυμμένα με αγκάθια.
    Πολλές ενήλικες κατσαρίδες έχουν πλήρως ανεπτυγμένα φτερά, αλλά μόνο λίγες πετούν.

    Ποια είναι η μέση διάρκεια ζωής της κατσαρίδας;
    Η μέση διάρκεια ζωής μιας κατσαρίδας εξαρτάται από το είδος της. Μπορούν να ζήσουν από τέσσερις έως δώδεκα μήνες. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα γεννήσουν έως και 200 αυγά.

    Ποιες είναι οι ενδείξεις προσβολής από κατσαρίδες?
    Σκούρες καφέ κηλίδες στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού πάνω σε επιφάνειες.
    Καφέ σάκοι αυγών σε σχήμα φασολιού σε σκοτεινά δυσπρόσιτα σημεία και γωνιές. Ένας σάκος μπορεί να περιέχει έως και 40 αυγά.
    Νεκρά δέρματα καθώς η κατσαρίδα αλλάζει το δέρμα της περίπου 5 έως 8 φορές μέχρι την ενηλικίωσή της.
    Δυσάρεστη οσμή στο χώρο, λόγω μιας ουσίας που εκκρίνουν.
    Νέκρες ή ζωντανές κατσαρίδες. Αν δείτε μια κατσαρίδα αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνη της.
    Η εμφάνιση μιας κατσαρίδας κατά τη διάρκεια της ημέρας, υποδεικνύει σοβαρό πρόβλημα.

    Αν έχετε μια ή και περισσότερες ενδείξεις χρειάζεται να ΔΡΑΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ.
    Μια προσβολή κατσαρίδων δεν πρέπει να αφεθεί ανεξέλεγκτη γιατί γρήγορα θα επεκταθεί και σε μερικές εβδομάδες θα γίνει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία μας.


    ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ

    Αποτρέψτε την προσβολή περιορίζοντας τα σημεία εισόδου. Διατηρείστε το χώρο σας καθαρό και τακτοποιημένο. Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική για τη μείωση του ρίσκου της προσβολής από κατσαρίδες. Επιπροσθέτως περιορίστε την πρόσβαση σε τροφή και νερό, έτσι οι κατσαρίδες δεν θα μπορούν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν.

    • Φυλάξτε όλα τα τρόφιμα αποθηκευμένα σε ψυγείο ή σε δοχεία ανθεκτικά με καλύμματα που εφαρμόζουν σφιχτά.
    • Πλύνετε πιάτα, και σκεύη μόλις τελειώσετε με τη χρήση τους.
    • Απομακρύνετε όλα τα υπολείμματα τροφίμων και ποτών από τους πάγκους και καθαρίστε τους πάγκους, τους νεροχύτες και τα τραπέζια με σαπούνι και νερό.
    • Απορρίπτετε τα σκουπίδια καθημερινά
    • Διατηρείτε τα δοχεία απορριμμάτων καθαρά.
    • Ανακυκλώστε χαρτί, δοχεία και μπουκάλια σε τακτική βάση.
    • Πλένετε και καθαρίζετε τους κάδους ανακύκλωσης.
    • Στεγνώστε τα υγρά μέρη και αερίστε τους χώρους που εμφανίζουν υγρασία.
    • Αφαιρέστε κουτιά από κυματοειδές χαρτόνι, εφημερίδες, τσάντες και άλλη περιττή ακαταστασία. Οι κατσαρίδες αγαπούν την ακαταστασία
    • Μην αφήνετε την τροφή και το νερό για κατοικίδια ζώα έξω όλη τη νύχτα.
    • Επισκευάστε τυχόν σωλήνες νερού ή βρύσες που παρουσιάζουν διαρροή.
    • Επισκευάστε σπασμένα πλακάκια και ρωγμές στους τοίχους.
    • Σφραγίστε ανοίγματα στους τοίχους (γύρω από παράθυρα και πόρτες, σημεία εισόδου και εξόδου σωληνώσεων και καλωδίων)


    Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες συμβουλές αλλά και προτάσεις σχετικά με την διαχείριση και αντιμετώπιση προσβολών από ζωικά παράσιτα.
    Protekt PMS, T.6945875262 / protektpms@gmail.com
bottom of page