top of page

Πως να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια

Είναι η εποχή που ανοίγουμε τα σπίτια μας και βγαίνουμε στα μπαλκόνια και στις αυλές για να απολαύσουμε τον όμορφο καιρό και τη φύση. Εκτός από εμάς, τα κουνούπια επίσης σχεδιάζουν τις εξορμήσεις τους και είναι έτοιμα να εισβάλλουν στους χώρους μας και να μας καταβροχθίσουν.

Πως να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια
    Για να μην καταλήξουμε με άκρα γεμάτα με τσιμπήματα μετά από μια ανοιξιάτική ή καλοκαιρινή νύχτα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αρχικά πώς να αποτρέψουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, απαιτείται κάτι περισσότερο από σπρέι και απωθητικά χώρου(παρόλο που και αυτά βοηθούν).

    ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΤΣΙΜΠΟΥΝ?
    Όταν κάποιο κουνούπι προσγειωθεί στο δέρμα, τρέφεται με το αίμα μας - αλλά μόλις φύγει, οι πρωτεΐνες από το σάλιο του μένουν στο δέρμα μας. Το ανοσοποιητικό σύστημα αυτό το αντιλαμβάνεται ως μια απειλή και παράγει ισταμίνη (την ίδια αντίδραση που έχει στα αλλεργιογόνα) για να επιτεθεί σε αυτές τις πρωτεΐνες. Το αποτέλεσμα? Αυτή η αφόρητη φαγούρα που ξύνεις και ξύνεις και ξύνεις. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να φροντίσετε γρήγορα ένα τσίμπημα κουνουπιού και ο ερεθισμός να υποχωρήσει μέσα σε δύο με τρεις ημέρες.

    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ
    Τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν κάθε είδους ασθένειες. Οι πληθυσμοί των κουνουπιών αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη δημόσια υγεία μεταδίδοντας στον άνθρωπο ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες. Μάλιστα θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση των περισσότερων θανάτων σε άνθρωπο από κάθε άλλο οργανισμό στον πλανήτη μας. Μπορούν να μεταδώσουν Ελονοσία, τον Ιό του Δυτικού Νείλου, Δάγκειος πυρετό, τον ιό Τσικουνγκούνια, Φιλαριάσεις κλπ.

    Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να μειώσετε το ρίσκο τσιμπήματος από τα κουνούπια? Συγκεντρώσαμε εδώ μερικές πρακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από αυτά.

    • Φυσήξτε τα μακριά.. με ένα αεράκι
    Σχεδόν κάθε αεράκι δυσκολεύει πολύ τα κουνούπια να πετάξουν. Χρησιμοποιείστε ένα ανεμιστήρα οροφής στους εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους για να αποτρέψετε τα κουνούπια να έρθουν κοντά σας.
    Η χρήση των κλιματιστικών επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της κίνησης των κουνουπιών στο χώρο μας.

    • Τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα και στα ανοίγματα
    Η χρήση της σίτας αποτρέπει να εισβάλλουν όχι μόνο τα κουνούπια στους χώρους μας αλλά και άλλα έντομα ή/και τρωκτικά.

    • Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά χώρου
    Η χρήση εντομοαπωθητικών (ταμπλέτες, φιδάκια) μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τσιμπημάτων.

    • Αποφύγετε τα προϊόντα με άρωμα
    Οποιοδήποτε αρωματικό προϊόν, λοσιόν ή σαπούνι θα μπορούσε ενδεχομένως να προσελκύσει τα κουνούπια. Αν θέλετε να μειώσετε την ελκυστικότητά σας στα κουνούπια, αποφύγετε τα προϊόντα με άρωμα γενικά και χρησιμοποιείστε άοσμα αποσμητικά.

    • Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος
    Οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος είναι αποδεδειγμένο πως δεν προσελκύουν τόσο έντονα τα κουνούπια όπως οι λάμπες λευκού φωτός. Φροντίστε λοιπόν να αντικαταστήσετε τις λάμπες σε κάθε εξωτερικό χώρο.

    • Απαλλαγείτε από τα στάσιμα νερά γύρω από το σπίτι
    Τα λιμνάζοντα νερά είναι σημεία όπου μπορούν τα κουνούπια να γεννήσουν τα αυγά τους και να αναπαραχθούν, όπως για παράδειγμα τα λιμνάζοντα νερά στα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες, στο λουτρό των πουλιών, σε υδρορροές, στο μπωλ νερού των κατοικίδιων, σε κουβάδες, σε βάρκες, σε λάστιχα, σε κάδους σκουπιδιών κλπ. Σε αυτά τα σημεία το νερό πρέπει να αδειάζει συχνά ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να έχετε πολλά κουνούπια που αναπαράγονται στο χώρο σας.

    • Επιλέξτε πρωινές ώρες ποτίσματος
    Εάν διαθέτετε κήπο με φυτά ή βεράντα με γλάστρες προτιμήστε να ποτίστε νωρίς το πρωί ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να στεγνώσουν και να μη δημιουργηθούν μικρές εστίες υγρασίας ή και λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης των κουνουπιών.
    Επίσης θα πρέπει να διατηρείτε τα δέντρα και τους θάμνους κλαδεμένους και το γρασίδι κοντό για να περιοριστούν τα καταφύγια των ενήλικων κουνουπιών.

    • Αποφύγετε τις ώρες αιχμής
    Όπως εσείς, έτσι και τα κουνούπια λαχταρούν ένα γεύμα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Για τα κουνούπια αυτές οι ώρες είναι συχνά γύρω στο σούρουπο και την αυγή.
    Αυτό συμβαίνει επειδή ο άνεμος συνήθως μειώνεται καθώς ο ήλιος ανατέλλει και δύει, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στα κουνούπια να μετακινούνται και να τραφούν. Εάν μπορείτε, προσπαθήσετε να μην εκτίθεστε σε εξωτερικούς χώρους αυτές τις ώρες όταν ο καιρός είναι ζεστός, έτσι θα είστε σε θέση να αποτρέψετε αρκετά τσιμπήματα κουνουπιών.

    • Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν το σώμα
    Φορέστε ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα: μακριά μανίκια και παντελόνια. Τα κουνούπια δεν μπορούν να διαπεράσουν ρούχα που έχουν πολύ σφιχτή ύφανση. Το βαμβάκι και το λινό συνήθως δεν είναι εξαιρετική επιλογή ενάντια στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Πολλές συνθετικές ίνες -ιδιαίτερα αθλητικά ρούχα υψηλής τεχνολογίας- τείνουν να υφαίνονται αρκετά σφιχτά και αυτό είναι αποτρεπτικό για να σας τσιμπήσουν τα κουνούπια.
    Προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα. Δεδομένου ότι πετούν πολύ κοντά στο έδαφος, τείνουν να βρίσκουν στόχους αναζητώντας πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με τον ορίζοντα. Τα σκούρα χρώματα τα ξεχωρίζουν, ενώ τα ανοιχτά χρώματα είναι λιγότερο ελκυστικά για αυτά.

    • Χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα σας
    Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιείστε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα & επάνω από τα ρούχα με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες όπως: DEET, Πικαριδίνη/ικαριδίνη, ΙR3535, Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c)). Προσέχετε και χρησιμοποιείστε τα προϊόντα αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του παρασκευαστή του εντομοαπωθητικού που θα βρείτε στην ετικέτα.

    • Προσπαθήστε να παραμείνετε δροσεροί
    Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο το καλοκαίρι, αλλά τα κουνούπια παρασύρονται από τις φερομόνες που απελευθερώνονται στον ιδρώτα μας. Αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, όσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από την εφίδρωση - ειδικά τις ώρες αιχμής των κουνουπιών - τόσο το καλύτερο.

    • Μειώστε την παραγωγή CO2
    Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι το πρωταρχικό πράγμα που αναζητούν τα κουνούπια για να εντοπίσουν τις πηγές τροφής τους. Ωστόσο όταν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι αυξημένος, το σώμα σας παράγει περισσότερο CO2. Από την άσκηση μέχρι την κατανάλωση αλκοόλ, την κατανάλωση πικάντικων τροφών, οτιδήποτε αυξάνει τον μεταβολικό σας ρυθμό θα αυξήσει την παραγωγή CO2 και θα σας κάνει ακαταμάχητους στα κουνούπια. Επίσης το υπερβολικό βάρος ή η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή CO2.
    Εάν λοιπόν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και ξέρετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός θα είναι απότομος, φροντίστε να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό ή να εφαρμόσετε ένα απωθητικό για να κρατήσετε μακριά τα τσιμπήματα.

    • Φυτέψτε φυτά που αποτρέπουν τα κουνούπια
    Αυτό δεν θα πρέπει να είναι το μόνο σας μέτρο για την καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά ορισμένα φυτά απωθούν τα κουνούπια. Αυτά περιλαμβάνουν τη σιτρονέλλα, τη λεβάντα, το λεμονόχορτο, το δενδρολίβανο, τη μέντα, τους κατιφέδες και το βασιλικό.
    Τα φυτά αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των κουνουπιών γύρω από το χώρο σας, όμως πολλές φορές ακόμη και φυτεμένα σε μεγάλες ποσότητες, η δραστικότητα αυτών των φυτών δεν θα είναι αρκετή για να κρατήσει τα κουνούπια έξω από την αυλή σας ή το μπαλκόνι σας εντελώς.

    Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου τα κουνούπια είναι αφόρητα, ίσως αξίζει να συνεργαστείτε με έναν αδειοδοτημένο επαγγελματία διαχείρισης ζωικών παρασίτων για να έρθει και να φροντίσει τους χώρους σας και να διασφαλίσει ότι τα κουνούπια δε θα σας ενοχλήσουν αυτό το καλοκαίρι. Η Protekt PMS μπορεί να σας συμβουλέψει σχετικά με την προστασία του χώρου σας από ζωικά παράσιτα και μπορεί να σας προτείνει ένα πρόγραμμα προστασίας και ελέγχου των παρασίτων προσαρμοσμένο στις ανάγκες του δικού σας χώρου.

    Περισσότερα για την προστασία από τα κουνούπια θα βρείτε στη σελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/
bottom of page